Lag marinert blåskjell

O-fagspatruljen liker å benytte seg av mat vi finner i naturen og et av naturens største "supermarked" er havet. Blåskjell er enkelt å tilberede og smaker ypperlig. Siden alle skjell lever av å filtrere sjøvann for å skaffe seg mat, er det alltid en sjanse for at de ikke er spiselige på grunn av giftige alger i sjøen. Mattilsynet sjekker jevnlig giftigheten i skjell mange steder i Norge, og det anbefales å sjekke før man spiser. Det kan gjøres på nett på matportalen.no, eller ved å ringe mattilsynets blåskjelltelefon: 820 33 333. Minst sjans for giftige alger er det om vinteren, særlig i månedene januar/februar.

Her er de kokte blåskjellene marinert på grillen med litt ost, mengden ost bestemmer du selv. Foto: Bjarte Bjørgen Olsen

Tilbereding:
Finn en passe stor gryte i forhold til blåskjellmengdene. Kok opp vann. Skrubb blåskjellene mot noe saue- eller grisetang i fjæra og skyll dem i sjøen. Kast dem i det kokende vannet og vent til de åpner seg. Etter hvert som de åpner seg kan man ta de ut, kast de som IKKE åpner seg. Fra her er det bare fantasien som setter grenser for hvordan man kan tilberede. Spis dem alene, sammen med hvitvin i en deilig suppe, krydret med hvitløk og annet godt krydder. Blåskjell krever heller ikke bestikk, bruk andre delen av skjellet som skje og nyt fra havets matfat! God appetitt!


Se flere artikler om temaet friluftsliv:

Forrige
Forrige

Castobrød - en enkel vinner på tur!

Neste
Neste

Hvordan lage en båre?