Mat i fjæra!

Vi ser i denne artikkelen på hvordan du kan tilberede albusnegler og strandsnegler til et deilig måltid.

Har du noen gang tenkt på at hele norskekysten, inkludert øyer og fjorder, har en lengde på hele 57 000 kilometer (ifølge Havforskningsinstituttet), egentlig er en gedigen matkilde? Og da tenker vi ikke bare på muligheten for å fiske, sette garn og teiner... nei, også i fjæra finner man mye som er spiselig, og veldig godt og sunt. Skikkelig snacks!

Vi vil her presentere tilberedningsmåter for albusnegl og strandsnegl. Albusnegler blir av og til kalt for albuskjell, men det riktige navnet er altså albusnegl, da det er en snegle, og ikke et skjell. Det fine med å spise snegler heller enn skjell, er at de ikke filtrerer vann på samme måte som skjell. Derfor trenger man ikke være bekymret for forgiftning slik som når man spiser blåskjell!

Patruljegeneral Bjarte Olsen på vei ut for å sanke deilige matvarer i fjæresteinene! Bjarte er veldig glad i mat fra fjæra og kan bli litt for ivrig i jakt på snegler. Vi anbefaler heller å leite i fjæra fra land. Foto: Espen Mills

Tilbereding av albusnegl:

Det første man må gjøre er å sanke inn en god porsjon. Det enkleste er selvfølgelig å gjøre det når det er fjære sjø. Ta en kikk på en tidevannstabell, for eksempel den som ligger hos Meteorologisk institutt. Sneglene slår du løs med en skarp stein. Etter litt øvelse lærer du omtrent hvor hardt de sitter, og du kan slå dem løs med et enkelt slag uten å knuse skallet.

Vi i O-fagspatruljen liker å spise sneglene med en gang, og det beste er å spise dem varme. Det er fullt mulig å spise dem rå, men da er de litt seige, så du må tygge litt lenger for å myke dem opp og få frem den gode smaken. Fyr opp et lite bål i strandkanten, og legg en steinhelle et stykke over flammene. Etter 5-10 minutters fyring er denne god og varm, og det er bare å legge sneglene rett på, med bunnen ned. Etter en liten stund begynner det å boble rundt kanten, og da er det bare å vippe vekk sneglehuset. Sneglen er nå klar til å bli spist! Liker du maten litt sprøere, lar du den steke et minutt eller to til. Snacks!

Metode 1: Legg sneglene på en steinhelle over bålet. Når de slipper skallet er de klare til å bli spist!

Metode 2: Bruk en kniv for å løsne de rå sneglene fra skallet. Spidd dem på en pinne og varm dem over bålet!

Et "hot" gastronomisk tips for ekstra smak er å legge en dæsj hvitløksmør på sneglen før du legger den på hella. Serveres med hvitvin. Prøv dette på en date, og du er garantert et langt og lykkelig ekteskap!

Det er også mulig å pirke sneglene ut av skallet når de er rå, og tre dem på en pinne. Grilles over flammene som du sikkert er vant med å gjøre med pølser.

Tilbereding av strandsnegl:

Strandsnegl finner du som oftest i hopetall langs kysten. Også her er det lettest å plukke i fjæra. Sneglene er enklest å få ut av huset når de kokes. Kok opp en liten kjele med vann, og la sneglene koke i 5-10 minutter. De er ferdigkokt når enden av sneglen "slipper" skallet.

For å få sneglene ut av skallet etter at de er kokt, slår du den med et presist slag mot håndflaten din, slik som på bildet under. Enden av sneglen "sklir" da et par millimeter ut av huset, og du kan lett trekke den ut med en kniv, neglene eller en spiss gjenstand.

Slå den kokte sneglen hardt mot hånden din, og sneglen vil slippe taket og skli ut av skallet.

Dra sneglen ut, og nyt!

La sneglene koke i rundt ti minutter. Hell ut vannet og la dem kjøle seg ned et minutt eller to…

Når de er godt nok kokt, trenger du bare å slå dem hardt mot håndflaten.

Da løsner sneglen, og kan dras ut av skallet.

Klar til å spises! Nam nam! Alle foto: Espen Mills

Se flere artikler om temaet friluftsliv:

Forrige
Forrige

Saft av svarthyll

Neste
Neste

Overnatt i snøhule!